Richtlijnen i.v.m. Covid-19 (Coronavirus) in uw praktijk

In het kader van de exit-strategie, zullen we vanaf maandag 4 mei proberen de reguliere zorg in de praktijk stilaan terug op te starten.

We treffen enkele voorzorgsmaatregelen in de praktijk om zowel de patiënten als onszelf te beschermen.
Patiënten met luchtwegklachten dienen ons nog steeds eerst telefonisch te raadplegen en mogen dus nog niet zomaar op afspraak komen. 

Luchtwegklachten met of zonder koorts

Altijd eerst uw arts bellen

In geval van luchtwegklachten met of zonder koorts, dient u steeds uw arts te bellen voordat u een afspraak maakt:

 

  • Indien niet dringend kunt u ons bereiken tijdens de belmomenten (een afwezigheidsattest is geen reden voor dringend contact)
  • Indien dringend doet u dit overdag
  • Indien dringend tijdens sluiting van de praktijk, kunt u de huisarts van wacht opbellen

Telefonisch worden er een aantal dingen nagevraagd

  • Op basis van uw medische voorgeschiedenis en uw klachten wordt een advies gegeven
  • De meeste patiënten, deze zonder ernstig verloop van klachten blijven thuis met een verbod om de woonst te verlaten, volgen de raad op van de arts en kunnen administratieve zaken telefonisch met ons regelen
  • Indien u ernstig ziek bent kan u ofwel worden doorverwezen naar spoed of gezien worden op een raadpleging die hier speciaal voor dient. Uw arts zal u dan zien met een mondmasker.

De veiligheidsmaatregelen die getroffen worden in uw praktijk

 • De online agenda zal nog een tijdje gesloten blijven, om te vermijden dat mensen met luchtwegklachten zich in de wachtzaal mengen onder de andere patiënten.
 • Mensen met koorts of klachten van de luchtwegen (hoesten, keelpijn, slijmen, niezen,…), braken en diarree,… worden nog steeds niet gezien op raadpleging in de praktijk. Indien u één van voorafgaande klachten hebt, dient u, zoals voordien telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.
 • Wanneer u een afspraak heeft in de praktijk dient u vanaf nu de praktijk te betreden met een mondmasker. Mondmaskers zijn op de deze moment nog schaars in de apotheken, maar u kan zelf een stoffen mondmasker maken of u bedekt neus en mond met een dubbel dichte geplooide vaatdoek (die u nadien op 60°C wast).
 • Ook in de praktijk zelf zult u enkele aanpassingen zien: daar wij altijd op afspraak werken, zit onze wachtzaal zelden helemaal vol, maar nu waken wij erover dat er in de wachtzaal maar twee patiënten (eventueel met begeleider of mantelzorger) tegelijk aanwezig zijn. U zal zien dat er in de wachtruimte minder stoelen staan met meer ruimte tussen de stoelen.
 • Er wordt u ook gevraagd om bij het betreden van de praktijk goed de handen te ontsmetten met de alcoholgel die door ons wordt voorzien.
 • Tenslotte nog twee maatregelen in de consultatieruimte van de dokter. Er mogen maar maximum twee personen in de consultatieruimte binnen, naast de dokter zelf. Bij voorkeur komt de patiënt alleen binnen, maar wanneer een begeleider, tolk of mantelverzorger noodzakelijk is, mag deze ook binnen in de consultatiekamer. Plexiglas zal worden voorzien op de bureau van de arts, op deze manier kan het mondmasker eventueel afgezet worden.
 • En de dokter zal zelf de deur van de consultatieruimte sluiten bij het binnengaan en weer openen om je buiten te laten. Zo is er alvast geen mogelijkheid tot besmetting via de klink van deze deur.

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH